Mecanism de reformă şi creştere pentru Balcanii de Vest!


România susține propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind instituirea Mecanismului de reformă şi creştere pentru Balcanii de Vest.

Potrivit Hotărârii nr. 28/2024 se apreciază implicarea Guvernului României, prin intermediul ministerelor competente, în eforturile de sprijinire a parcursului spre UE al statelor din Balcanii de Vest.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că mecanismul propus urmăreşte accelerarea convergenţei economiilor din Balcanii de Vest cu UE prin sprijinirea unor reforme şi investiţii specifice. Sunt vizate promovarea integrării economice regionale şi cu Piaţa unică a UE, reformele legate de elementele fundamentale ale procesului de extindere şi alinierea la normele, standardele, politicile şi practicile UE în perspectiva aderării.

Sprijinul acordat este complementar fondurilor alocate prin intermediul Instrumentului de asistenţă pentru preaderare (IPA III), dar presupune efectuarea plăţilor în funcţie de o serie de condiţionalităţi, ceea ce va crea stimulente mai puternice pentru aplicarea de către beneficiari a reformelor structurale esenţiale. Mecanismul va permite statelor beneficiare să accelereze punerea în aplicare a Planului economic şi de investiţii pentru Balcanii de Vest.

Pentru a-şi atinge obiectivele şi scopurile trebuie pus un accent deosebit pe sectoarele care pot funcţiona ca factori de multiplicare esenţiali pentru dezvoltarea socială şi economică: transporturile, conectivitatea, energia, tranziţiile digitale, inovarea, educaţia şi dezvoltarea competenţelor