Acord dintre România și India privind dobândirea, pe bază de reciprocitate, a drepturilor de proprietate


Legea nr. 41/2024 prevede ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii India privind dobândirea, pe bază de reciprocitate, a drepturilor de proprietate asupra terenurilor pentru buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, semnat la New Delhi la 31 ianuarie 2023.

Obiectul prezentului acord îl constituie acordarea posibilităţii de dobândire de către părţile contractante a dreptului de proprietate asupra terenurilor destinate bunei funcţionări a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare aparţinând acestora, conform principiului reciprocităţii.

În conformitate cu prevederile prezentului acord, “teren destinat bunei funcţionări a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare” înseamnă terenul utilizat ca sediu al misiunii diplomatice şi al oficiului consular şi ca reşedinţă a şefului misiunii diplomatice sau oficiului consular, precum şi a membrilor misiunii sau ai postului consular.

Dobândirea drepturilor de proprietate de către o parte contractantă se face prin intermediul misiunii diplomatice sau oficiului consular al acesteia, în conformitate cu legislaţia naţională a statului de reşedinţă şi numai în scopul mai sus, sub sancţiunea nulităţii absolute a actului juridic constitutiv de proprietate.