Termenele de declarare a cheltuielilor eligibile preliminate din transportul public de călători pe fiecare operator de transport feroviar


Metodologia de identificare şi declarare a cheltuielilor eligibile preliminate din transportul public de călători pe fiecare operator de transport feroviar, rută de circulaţie şi categorie de trenuri a fost aprobată de Ordinul nr. 737/2024.

Raportările comunicate de operatorul de transport feroviar, O.T.F., în baza implementării sistemului de contabilitate managerială trebuie să furnizeze, raportat la unitatea de măsură “tren – km”, cel puţin următoarele informaţii, după caz:
a) anual, până la data de 15 noiembrie, O.T.F. raportează, pe baza unui sistem de contabilitate managerială, situaţia cheltuielilor eligibile previzionate pe rute şi categorii pentru perioada fiscală următoare, defalcată pe perioade de mers de tren;
b) cheltuielile eligibile multianuale (împărţite pe 12 luni), incluse în costuri.

Responsabilitatea efectuării verificărilor cu privire la modul de identificare şi declarare de către O.T.F. a cheltuielilor eligibile preliminate din transportul public de călători pe fiecare contract de serviciu public, rută de circulaţie şi categorie de trenuri, precum şi a raportării îndeplinirii obligaţiilor cu caracter economic sau financiar revine departamentului de specialitate din cadrul A.R.F. (Direcţia economică şi finanţări), în calitate de autoritate competentă în domeniul transportului feroviar public de călători, precum şi furnizor de ajutor de stat, în conformitate cu procedurile proprii şi cu prevederile legislative din domeniu în vigoare.