Salariile personalului din sănătate vor fi majorate!


OUG nr. 19/2024 prevede unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară.

Ordonanța de urgență prevede majorarea în două tranșe egale a salariilor de bază, începând cu luna martie 2024, având în vedere fenomenul accelerat de migrație a personalului de specialitate cu care se confruntă aceste domenii, concomitent cu imposibilitatea de a recruta personalul necesar pentru ocuparea locurilor vacante.

Astfel, salariile de bază pentru personalul din unitățile sanitare publice se majorează cu 20% față de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023, majorarea urmând să fie aplicată în 2 tranșe egale, începând cu luna martie 2024, respectiv, luna iunie 2024.

Potrivit noutăților, măsura se aplică și personalului din cadrul Agenției Naționale de Transplant, Oficiului Central de Stocare pentru Situații Speciale, Academiei de Științe Medicale și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Pentru personalul din unitățile și centrele de asistență socială cu sau fără personalitate juridică a fost aprobată majorarea cu 20% a salariilor de bază față de salariul de bază aferent lunii decembrie 2023, această majorare urmând să se aplice, de asemenea, în 2 tranșe egale, începând cu luna martie 2024, respectiv, iunie 2024.

Actul normativ stabilește și faptul că medicii de medicină generală care efectuează gărzi în cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primire urgențe (UPU/CPU) din cadrul unităților sanitare vor beneficia de indemnizație pentru gărzile efectuate, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial.