Metodologie privind nivelurile de alertă cibernetică şi modalităţile de acţiune în situaţii de alertă cibernetică


Ordinul nr. 180/2024 prevede aprobarea Metodologiei privind nivelurile de alertă cibernetică şi modalităţile de acţiune în situaţii de alertă cibernetică.

Nivelurile de alertă cibernetică şi modalităţile de acţiune în situaţii de alertă cibernetică sunt parte componentă a ansamblului de măsuri tehnice şi procedurale destinate prevenirii, descurajării şi combaterii acţiunilor sau inacţiunilor ce se pot constitui în vulnerabilităţi, riscuri sau ameninţări la adresa securităţii cibernetice a României.

Potrivit noutăților nivelurile de alertă cibernetică reflectă gradul de risc cibernetic la nivel naţional şi exprimă impactul potenţial sau materializat al unor vulnerabilităţi, ameninţările, incidente sau atacuri cibernetice identificate de către membrii Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC).

După emiterea deciziei privind instituirea unui nivel de alertă cibernetică, comunicarea publică a acestuia se face de către DNSC prin intermediul mijloacelor de comunicare publică aflate la dispoziţie în vederea obţinerii unui nivel cât mai ridicat de constientizare la nivel naţional.

Pentru nivelurile de alertă cibernetică ridicat şi critic, măsurile şi planurile de acţiune se menţin pe termenul de valabilitate a nivelului de alertă, chiar dacă au impact asupra desfăsurării activităţii curente.