Cerinţe minime de securitate şi sănătate pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni!


Hotărârea nr. 179/2024 prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă, precum şi a Hotărârii Guvernului nr. 1.218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici.

Prevederile prezentei hotărâri se aplică oricărei activităţi în care lucrătorii sunt sau pot fi expuşi, ca urmare a muncii lor, la agenţi cancerigeni sau mutageni ori la substanţe toxice pentru reproducere.

În cazul oricărei activităţi susceptibile să prezinte pentru lucrători un risc de expunere la agenţi cancerigeni sau mutageni ori la substanţe toxice pentru reproducere, angajatorul este obligat să determine natura, gradul şi durata de expunere a lucrătorilor pentru a face posibile evaluarea oricărui risc pentru sănătatea şi securitatea acestora, precum şi stabilirea măsurilor care trebuie luate.

Angajatorul este obligat să reînnoiască regulat evaluarea riscurilor şi în mod obligatoriu la orice modificare a condiţiilor de muncă prin care poate fi influenţată expunerea lucrătorilor la agenţi cancerigeni sau mutageni ori la substanţe toxice pentru reproducere.