Proprietarii pot primi compensații pentru produsele pe care nu le recoltează din cauza funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice!


Hotărârea nr. 167/2024 prevede aprobarea normelor metodologice de acordare, utilizare şi control al compensaţiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează din cauza funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltarea de masă lemnoasă.

Potrivit legislației, schema se aplică proprietarilor, persoane fizice şi juridice, precum şi formelor asociative ale acestora, unităţilor administrativ – teritoriale pentru fondul forestier proprietate publică şi privată, care au în proprietate păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricţii de mediu aplicabile activităţilor forestiere.

Sprijinul financiar se acordă ca valoare fixă, reprezentând costurile standard calculate în baza pierderilor de venit generate de restricţii de mediu aplicabile activităţilor forestiere.

Ajutorul de stat se acordă anual, pe hectar de pădure, în scopul compensării beneficiarilor pentru pierderile de venit generate de dezavantajele din zonele în cauză.

Ajutorul acordat prin prezenta schemă nu trebuie să se cumuleze cu alte ajutoare de stat sau ajutoarele de minimis acordate din fonduri naţionale sau fonduri europene care vizează aceleaşi costuri eligibile identificabile.

Valoarea totală maximă aferentă schemei pentru perioada 2024 – 2027 este de 998 milioane lei şi se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat cu această destinaţie Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.