Procedura privind aprobarea investiţiilor la instalaţiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile


Ordinul nr. 3/2024 prevede aprobarea Procedurii privind aprobarea investiţiilor operatorului de transport şi de sistem şi ale operatorilor de distribuţie concesionari, ce constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie amplasate în staţiile electrice de transformare proprii.

Prezenta procedură stabileşte condiţiile în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei aprobă realizarea de către operatorul de transport şi de sistem şi operatorii de distribuţie concesionari a investiţiilor ce constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate în staţiile electrice de transformare proprii.

Energia electrică generată de instalaţii este utilizată de operatorul de transport şi de sistem/operatorii de distribuţie concesionari exclusiv pentru acoperirea consumului propriu al staţiei electrice de transformare proprii în care sunt instalate.

Operatorul de transport şi de sistem/Operatorii de distribuţie concesionari asigură managementul energiei electrice produse de instalaţii pentru a evita evacuarea în reţeaua electrică de interes public a energiei electrice generate de aceste instalaţii.