UE. Strategie pentru a trece la poziția de lider industrial în domeniul materialelor avansate


Comisia a propus o strategie cuprinzătoare pentru a trece la poziția de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie generică esențială extrem de relevantă pentru dubla tranziție verde și digitală.

Comunicarea privind materialele avansate pentru o poziție de lider în sectorul industrial prezintă măsuri concrete care permit alinierea priorităților în materie de cercetare și inovare și a investițiilor în UE, asigurând poziția de lider a Europei în această tehnologie-cheie.

Această inițiativă, anticipată cu nerăbdare de către statele membre și industrie, reprezintă primul pas către o abordare europeană comună pentru materialele avansate, punând bazele unor acțiuni suplimentare.

Materialele avansate sunt proiectate și fabricate în mod intenționat pentru a prezenta performanțe superioare sau funcții speciale, care pot fi dezvoltate cu o viteză fără precedent datorită cunoștințelor științifice și puterii de calcul actuale. Acestea sunt fundamentale, de exemplu, pentru inovarea în domeniul energiei, al electronicii, al construcțiilor și al mobilității și, prin urmare, sunt esențiale pentru tranziția verde și cea digitală.

Se preconizează că prima listă de domenii de cercetare va fi extinsă în timp, în dialog cu Consiliul pentru tehnologie care urmează să fie instituit.