Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate


Ordinul nr. 464/2024 prevede aprobarea Schemei de ajutor de stat şi de minimis “Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate”.

Ajutoarele se acordă numai în condiţiile şi criteriile prevăzute în prezenta schemă de ajutor de stat şi de minimis, în limita bugetului disponibil.

Obiectivul principal îl constituie dezvoltarea regională şi crearea de locuri de muncă prin sprijinirea antreprenorilor (IMM-uri) în dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor digitale avansate, cum ar fi: inteligenţa artificială, datele şi cloud computingul, tehnologia blockchain, calculul de înaltă performanţă şi cuantică, internetul obiectelor, securitatea cibernetică, ceea ce ar putea contribui ulterior la creşterea competitivităţii, favorizând inovarea acestor întreprinderi şi facilitând noi formule de lucru.

Prezenta schemă de ajutoare de stat şi de minimis se aplică întreprinderilor care se încadrează în categoria IMM, au sediul social sau un punct de lucru în România, cel puţin la momentul plăţii ajutorului de stat, şi depun proiecte în parteneriat.

Întreprinderile activează în cel puţin unul dintre următoarele sectoare (coduri CAEN): 5821 – Activităţi de editare a jocurilor de calculator; 5829 – Activităţi de editare a altor produse software; 6201 – Activităţi de realizare a software-ului la comandă (software orientat client); 6202 – Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei; 6203 – Activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul; 6209 – Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei; 6311 – Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe; 6312 – Activităţi ale portalurilor web; 6399 – Alte activităţi de servicii informaţionale n.c.a.

Potrivit noutăților, în cadrul prezentei scheme, valoarea finanţării nerambursabile cumulate (ajutor de stat regional, pentru cercetare şi dezvoltare şi ajutor de minimis) ce poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat şi ajutor de minimis, după caz, este de minimum 500.000 euro şi maximum 3.000.000 euro, sumele menţionate fiind calculate în lei la cursul de schimb InforEuro valabil la data lansării apelului de proiecte, cu respectarea regulilor de cumul aplicabile.