Comisia Europeană prezintă opțiuni de simplificare în vederea reducerii sarcinii administrative pentru fermierii


Comisia Europeană a trimis un document președinției belgiene, în care prezintă primele acțiuni posibile menite să contribuie la reducerea sarcinii administrative care le revine fermierilor.

Comisia va lansa în martie un sondaj online adresat direct fermierilor. Această consultare specifică va contribui la identificarea principalelor lor surse de îngrijorare și la înțelegerea surselor de sarcină administrativă și de complexitate care decurg din normele PAC, precum și din alte norme ale UE pentru alimentație și agricultură în UE, precum și aplicarea lor la nivel național.

Acest sondaj va oferi deja până în vară o imagine mai clară a principalelor obstacole administrative percepute și cu care se confruntă fermierii. Rezultatele sale vor fi incluse într-o analiză mai detaliată care urmează să fie publicată în toamna anului 2024.

Pe lângă această colectare necesară de dovezi, Comisia propune măsuri pe termen scurt și mediu care ar putea oferi un ajutor atât fermierilor, cât și administrațiilor naționale, care reprezintă primul punct de contact pentru fermieri și sunt responsabile de gestionarea și plata fondurilor UE.