Un studiu confirmă faptul că comerțul UE deschide noi oportunități comerciale pentru exportatorii de produse agroalimentare din UE.
Un studiu de evaluare a impactului potențial al celor zece acorduri de liber schimb (încheiate recent sau în curs de negociere) confirmă faptul că abordarea comercială a UE deschide noi oportunități comerciale pentru exportatorii de produse agroalimentare din UE. Implicarea în relații comerciale preferențiale diversifică sursele de import, îmbunătățind astfel reziliența lanțurilor de aprovizionare cu alimente din UE.
Dezvoltarea de noi piețe prin intermediul relațiilor comerciale preferențiale va contribui la consolidarea poziției UE ca cel mai mare exportator mondial de produse agroalimentare: în 2022, balanța agricolă pozitivă a UE a ajuns la 58 miliarde EUR.
Un raport recent privind diversificarea comerțului agroalimentar al UE a arătat că poziția UE ca cel mai mare exportator mondial și unul dintre principalii importatori de produse agroalimentare permite relații comerciale echilibrate și favorabile cu țările terțe.