Directiva privind calitatea aerului înconjurător a fost revizuită!


Comisia salută acordul politic provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul cu privire la Directiva revizuită privind calitatea aerului înconjurător. 

Prin Directiva revizuită privind calitatea aerului înconjurător, valoarea-limită anuală pentru principalul poluant – particulele fine în suspensie (PM2.5) – este redusă cu mai mult de jumătate.

O revizuire periodică a standardelor de calitate a aerului pentru a le reevalua, în conformitate cu cele mai recente dovezi științifice, precum și cu evoluțiile societale și tehnologice, va contribui la plasarea UE pe o traiectorie de reducere la zero a poluării aerului cel târziu până în 2050, în sinergie cu eforturile de neutralitate climatică.

Autoritățile naționale și locale vor stabili măsurile specifice pe care le vor lua pentru a respecta standardele. În același timp, politicile UE existente și cele noi în domeniul mediului, al energiei, al transporturilor, al agriculturii, al cercetării și inovării și al altor domenii vor avea o contribuție semnificativă.