CEDO. Cauza Ciorcaş împotriva României


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizată în temeiul art. 34 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

La 26 iunie 2012, reclamanta a fost trimisă în judecată pentru acuzaţiile de proxenetism şi de trafic de minori. Era bănuită că, împreună cu mama sa, fratele său şi C.F., a organizat şi a facilitat prostituţia lui D.A., D.S. şi H.A., toate trei minore. În special, ar fi organizat, împreună cu mama sa, adăpostirea şi transportul acestor persoane, racolate de fratele său; ar fi facilitat practicarea prostituţiei de către acestea şi de către C.F., însuşindu-şi profitul din această activitate.

Reclamanta se plânge că instanţa de apel a condamnat-o pe baza aceloraşi probe pe care se întemeiase tribunalul care o achitase de faptele referitoare la H.A. În acest sens, invocă art. 6 din Convenţie privind dreptul la un proces echitabil.

Curtea apreciază că, cu privire la infracţiunea de trafic de minori din acuzaţia privind-o pe H.A., faptul că instanţa de apel nu a audiat martorii sau nu a examinat noi probe înainte de a o declara vinovată pe reclamantă a limitat semnificativ dreptul la apărare al acesteia. Prin urmare, a fost încălcat art. 6 din Convenţie.

Potrivit știrilor juridice, statul pârât trebuie să plătească reclamantei, în termen de trei luni, următoarele sume, care trebuie convertite în moneda statului pârât la rata de schimb aplicabilă la data plăţii:
(i) 3.000 EUR (trei mii de euro), plus orice sumă ce poate fi datorată cu titlu de impozit, pentru prejudiciul moral;
(ii) 500 EUR (cinci sute de euro), plus orice sumă ce poate fi datorată cu titlu de impozit de reclamantă, pentru cheltuielile de judecată