UE. Propunere de eliminare treptată a utilizării amalgamului dentar


Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la o propunere de eliminare treptată a utilizării amalgamului dentar și de interzicere a fabricării, importului și exportului unei serii de produse cu adaos de mercur, inclusiv a anumitor lămpi.

Propunerea vizează restul utilizărilor încă existente ale mercurului în produsele din UE pentru crearea unei Europe fără mercur.

Normele actuale interzic deja utilizarea amalgamului dentar pentru tratamente dentare la copiii sub 15 ani și la femeile însărcinate sau care alăptează, însă modificările extind interdicția la toate persoanele din UE.

Colegiuitorii au menținut data propusă de Comisie pentru eliminarea totală în UE, 1 ianuarie 2025, cu excepția cazului în care utilizarea amalgamului dentar este considerată strict necesară de către medicul stomatolog pentru a răspunde nevoilor medicale speciale ale pacientului.

Ei au introdus însă o derogare de optsprezece luni pentru statele membre în care persoanele cu venituri mici ar fi altfel afectate disproporționat. În termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a regulamentului revizuit, statele membre respective vor trebui să justifice în mod adecvat utilizarea derogării și să notifice Comisiei măsurile pe care intenționează să le ia pentru a obține eliminarea treptată până la 30 iunie 2026.