Noi reguli în domeniul sănătăţii şi protecţiei animalelor!


Ordinul nr. 10/2024 prevede aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar – veterinară a unităţilor, centrelor de colectare, transportatorilor şi mijloacelor de transport rutier din domeniul sănătăţii şi protecţiei animalelor şi pentru completarea, respectiv abrogarea unor acte normative din domeniul sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Se introduce prevederea conform căreia câinii pot fi cazaţi în centrele de colectare, în vederea efectuării operaţiunilor de comerţ intracomunitar sau export numai dacă:
a) provin din unităţi autorizate/înregistrate sanitar – veterinar;
b) sunt identificaţi şi înregistraţi în RECS;
c) sunt însoţiţi de carnete de sănătate valide, completate, semnate şi parafate de medicul veterinar şi, după caz, de paşaport eliberat conform prevederilor art. 8 alin. (4) lit. e1);
d) există corespondenţă între codul microcipului, datele înregistrate în RECS şi datele înscrise în documentele însoţitoare, respectiv carnet de sănătate şi, după caz, paşaport.

Administratorii centrelor de colectare sau, după caz, medicii veterinari cu care aceştia au încheiat contract păstrează/arhivează pentru o perioadă de 3 ani carnetele de sănătate ale câinilor care au făcut obiectul comerţului intracomunitar sau exportului şi pentru care au fost eliberate paşapoarte în perioada cazării în centrele de colectare respective.