Comisia adoptă o propunere de actualizare a normelor de drept penal privind abuzul sexual


Comisia adoptă o propunere de actualizare a normelor de drept penal privind abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea sexuală a acestora. Abuzul sexual asupra copiilor este o infracțiune odioasă, care a evoluat semnificativ în ultimii ani.

Prin aceste norme revizuite se extind definițiile infracțiunilor și se introduc sancțiuni mai mari pentru autori și cerințe mai specifice pentru prevenirea și asistența acordată victimelor.

Acestea completează propunerea de regulament prezentată de Comisie în 2022, care stabilește obligațiile companiilor de internet de a detecta, raporta și elimina materialele care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor din cadrul serviciilor lor.

Amenințarea abuzurilor este reală și a crescut în întreaga UE. De exemplu, continuă să apară online manuale pentru pedofili, ceea ce demonstrează existența unei amenințări crescânde la adresa persoanelor celor mai vulnerabile.

Atât prezența sporită a copiilor în mediul online, cât și evoluțiile tehnologice creează noi posibilități de abuz.  Doar în 2022, s-au raportat 1,5 milioane de cazuri de abuz sexual asupra copiilor în UE.