Metodologie de stabilire a sistemului de cooperare la nivel naţional şi european între entităţile de soluţionare alternativă a litigiilor


Ordinul nr. 106/2024 prevede aprobarea Metodologiei de stabilire a sistemului de cooperare la nivel naţional şi european între entităţile de soluţionare alternativă a litigiilor (SAL) şi autorităţile naţionale şi europene însărcinate cu punerea în aplicare a legislaţiei privind protecţia consumatorilor.

Scopul final al cooperării în sensul prezentului ordin îl reprezintă implementarea unor cerinţe armonizate pentru entităţile de soluţionare alternativă a litigiilor, care să asigure accesul consumatorilor la mecanisme de soluţionare extrajudiciară a litigiilor de înaltă calitate, transparente, eficace şi echitabile.

Entităţile SAL cooperează cu autoritatea competentă, asigurându-se un schimb reciproc de informaţii şi desfăşurarea în comun a unor analize centrate pe identificarea elementelor care trebuie îmbunătăţite şi a măsurilor necesar a fi luate pentru monitorizarea şi dezvoltarea activităţii SAL în România şi raportarea către Comisia Europeană a rezultatelor obţinute.