Comisia face un apel la eradicarea mutilării genitale a femeilor la nivel mondial


În contextul zilei de 6 februarie 2024, când este Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele reafirmă angajamentul ferm al UE de a eradica mutilarea genitală a femeilor în întreaga lume.

Mutilarea genitală a femeilor cuprinde toate procedurile care implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale feminine externe sau alte leziuni asupra organelor genitale feminine din alte motive decât cele de natură medicală, astfel cum sunt definite de Organizația Mondială a Sănătății.

Este o formă de violență împotriva femeilor și fetelor cu consecințe fizice și psihologice grave pe tot parcursul vieții. Se estimează că 190 000 de fete din 17 țări europene sunt expuse riscului de a fi mutilate, iar 600 000 de femei trăiesc cu consecințele mutilării genitale în Europa.

În fiecare an, cel puțin 20 000 de femei și fete solicită azil în Europa provenind din țări în care există riscul de a fi victime ale mutilării genitale.