Ordonanța de modificare a Legii privind înfiinţarea ANL prevede stabilirea unui plafon minimal al chiriilor


Ordonanța nr. 24/2024 prevede modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Actul normativ prevede stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin:

  • aplicarea coeficienților de ierarhizare a localităților pe ranguri, stabilită conform prevederilor Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a IV – a – Rețeaua de localități, şi a celor rezultați din veniturile medii nete pe membru de familie ale titularului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni,
  • aplicarea ponderărilor în funcție de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în condițiile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, se stabilește că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziții, deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.

Actul normativ mai prevede excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor destinate închirierii tinerilor specialiști din învățământ şi/sau sănătate, ținând cont de situațiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuințe după achiziția lor.