Standardele de comercializare existente aplicabile mierii vor fi revizuite


Comisia Europeană salută acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru revizuirea și consolidarea standardelor de comercializare existente aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor și laptelui.

Se va avea în vedere indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru miere: țările de origine din amestecurile de miere vor trebui să figureze pe etichetă în ordine descrescătoare, cu ponderea procentuală a fiecărei origini.

Statele membre vor avea flexibilitatea de a solicita procente pentru cele mai mari patru cote numai atunci când acestea reprezintă peste 50 % din amestec. Comisia este împuternicită de colegiuitori să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr, o metodologie uniformă de urmărire a originii mierii și criterii pentru a se asigura că mierea nu este supraîncălzită atunci când este vândută consumatorului final.

Se va înființa o platformă pentru a consilia Comisia cu privire la aceste aspecte. Acest lucru va limita practicile frauduloase și va spori transparența lanțului alimentar.