Instituțiile de învățământ superior vor putea propune pentru promovarea în cariera didactică posturile didactice vacante!


Metodologia – cadru privind organizarea şi desfăşurarea examenului de promovare în cariera didactică, în învăţământul superior a fost aprobată de Hotărârea nr. 56/2024.

La propunerea Ministerului Educației și având în vedere schimbările legislative prevăzute în Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, Executivul a aprobat, printr-o Hotărâre, Metodologia – cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învățământul superior.

Actul normativ creează cadrul legal privind organizarea și desfășurarea examenelor de promovare în cariera didactică a cadrelor didactice dintr-o instituție de învățământ superior, prin accesarea, pe baza examenului respectiv și a îndeplinirii standardelor minimale aferente funcțiilor didactice din învățământul superior, a unei funcții didactice superioară celei pe care o ocupă la momentul solicitării promovării.

În baza metodologiei-cadru, instituțiile de învățământ superior vor elabora metodologiile proprii de organizare și desfășurare a examenelor pentru promovarea în cariera didactică pe un post vacant, potrivit legii.

Astfel, instituțiile de învățământ superior vor putea propune pentru promovarea în cariera didactică, începând cu anul universitar 2023/2024, posturi didactice vacante, având cadrul legal asigurat, în baza autonomiei universitare și cu încadrarea strictă, pentru instituțiile de învățământ de stat, în cheltuielile de personal aprobate.