Măsuri necesare acordării posibilității operatorilor economici de a obține noi instrumente de garantare


OUG nr. 3/2024 prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale şi pentru abrogarea Legii nr. 69/2016 privind achiziţiile publice verzi.

Prin actul normativ se modifică prevederile OUG nr.19/2022, fiind instituie măsurile necesare acordării posibilității operatorilor economici de a obține noi instrumente de garantare utile în continuarea derulării contractelor de achiziție publică în care sunt parte.

Termenul de depunere la autoritatea contractantă a noilor instrumente de garantare este stabilit în corelare cu dispozițiile Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, este vizată și armonizarea ordonanței de urgență cu modificările survenite la nivelul legislației secundare în domeniul achizițiilor publice/sectoriale prin HG nr. 336/2023.

Măsurile sunt necesare având în vedere contextul generat în piață ca urmare a retragerii autorizației de funcționare a unei noi societăți de asigurare cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, urmată de deschiderea procedurii falimentului împotriva unor societăți de asigurare cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor.

De asemenea, pentru evitarea duplicării prevederilor legislative referitoare la achizițiile publice verzi, având în vedere necesitatea modificării și completării legislației în domeniul achizițiilor publice cu prevederi specifice achizițiilor publice verzi, inclusiv adoptarea Planului național de acțiune care să stabilească ținte multianuale pentru realizarea de achiziții publice ecologice de către autoritățile contractante, se abrogă Legea nr. 69/2016.