Norme sanitare privind vânzarea directă a produselor de origine animală!


Producătorii care desfăşoară activităţi de vânzare directă trebuie să fie înregistraţi pentru desfăşurarea acestei activităţi conform prevederilor legale în vigoare.

Ordinul nr. 6/2024 prevede modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală.

Activităţile de vânzare directă a produselor de origine animală vor fi înregistrate într-un registru special de către direcţiile sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, acestea acordând pentru fiecare producător un număr de înregistrare, precedat de literele «VD», care semnifică «vânzarea directă», precum şi un document de înregistrare sanitară veterinară eliberat în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.

Producătorii înregistraţi sanitar – veterinar la direcţia sanitar – veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pot să livreze produse primare de origine animală direct de la locul de producere către unităţi de procesare a produselor primare autorizate sanitar – veterinar, indiferent de cantitatea de produse primare livrate şi de distanţa la care se află unitatea.