UE. Nou Regulament privind securitatea cibernetică


Noul Regulament privind securitatea cibernetică de stabilire a unor măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii a intrat în vigoare ieri, 7 ianuarie 2024.

Regulamentul stabilește măsuri pentru instituirea unui cadru intern de gestionare, guvernanță și control al riscurilor în materie de securitate cibernetică pentru fiecare entitate a Uniunii și instituie un nou Consiliu interinstituțional pentru securitate cibernetică (IICB) pentru a monitoriza și a sprijini punerea sa în aplicare de către entitățile Uniunii.

Acesta prevede un mandat extins al Centrului de răspuns la incidente de securitate cibernetică pentru instituțiile, organele, oficiile și agențiile UE (CERT-UE), în calitate de platformă de informații operative privind amenințările, de schimb de informații și de coordonare a răspunsului la incidente, de organism consultativ central și de furnizor de servicii.

În conformitate cu mandatul său, CERT-UE este redenumit Serviciul de securitate cibernetică pentru instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, dar păstrează denumirea prescurtată „CERT-UE”.