Noi reglementări privind parteneriatul public – privat


Legea nr. 7/2024 prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public – privat.

Atât în cazul parteneriatului public – privat contractual, cât şi în cazul parteneriatului public – privat instituţional, dacă o altă entitate publică intenţionează să sprijine realizarea proiectului prin asumarea faţă de partenerul privat a unei/unor obligaţii de plată sau de garanţie, în beneficiul partenerului public, poate face acest lucru numai în situaţia în care obligaţia de plată sau de garanţie a fost prevăzută în studiul de fundamentare şi în documentaţia de atribuire a procedurii, într-o modalitate clară, precisă şi neechivocă, indicându-se condiţiile în care poate fi realizată.

Se prevede că investitorul privat desemnat câştigător al procedurii de atribuire, în cazul parteneriatului public – privat contractual, va înfiinţa societatea de proiect cu care se încheie contractul de parteneriat public – privat, iar în cazul parteneriatului public – privat instituţional va înfiinţa împreună cu partenerul public societatea de proiect care va deveni parte a contractului de parteneriat public – privat.