Norme pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală!


Ordinul nr. 161/2023 prevede aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală care stabileşte condiţiile în care se elaborează, se implementează şi se verifică autocontrolul operatorilor din domeniul produselor alimentare de origine nonanimală.

Operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală trebuie să se asigure că produsele aflate sub controlul lor îndeplinesc cerinţele legislative privind siguranţa alimentelor în ceea ce priveşte caracteristicile chimice, fizice şi microbiologice, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorii.

Analiza riscurilor asociate produselor aflate sub control realizată în scopul gestionării siguranţei alimentelor trebuie realizată de către operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală astfel încât să acopere toate materiile prime, semifabricate, produse finite, materiale auxiliare, materiale de ambalare, ustensile, apa, suprafeţe, precum şi fiecare proces, de la recepţie la livrarea produselor finite, inclusiv la dezvoltarea de produse noi.

Programele de autocontrol trebuie să fie analizate în mod regulat şi revizuite, dacă este cazul, în baza rezultatelor controalelor proprii, a controalelor oficiale sau a auditurilor interne şi de terţă parte, care pot avea impact asupra siguranţei alimentelor, precum şi a modificărilor legislaţiei specifice.