Măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor


În Monitorul Oficial nr. 1/2024 a fost publicată Legea nr. 426/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Până la data de 1 ianuarie 2024, conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea evaluării vizuale rapide, realizată în conformitate cu reglementarea tehnică «Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, Indicativ RTC 10 – 2022», aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 3.231/2022, pentru construcţiile cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice şi pentru cele cu destinaţia de spital, policlinică sau dispensar policlinic aflate în patrimoniu.

Activitatea de evaluare vizuală rapidă va fi finalizată până la data de 1 noiembrie 2024.

Sursa de finanţare pentru realizarea activităţilor este asigurată de la bugetul de stat sau prin alte surse legal constituite prin Ministerul Educaţiei, pentru instituţiile de învăţământ din subordinea/ coordonarea acestora, prin Ministerul Sănătăţii şi alte ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, pentru unităţile sanitare aflate în subordinea acestora, precum şi prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru lăcaşurile de cult ce aparţin cultelor religioase recunoscute de către statul român.

Legea mai prevede că se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosinţă a spaţiilor cu destinaţia de locuinţă din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepţia la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice al clădirii existente.