Persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărţii electronice de identitate!


Hotărârea nr. 1335/2023 prevede stabilirea condiţiilor, limitelor şi a mecanismului de asigurare a contravalorii cărţii electronice de identitate.

Persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărţii electronice de identitate solicitate:
a) la prima cerere depusă într-un interval de timp de 5 ani, în condiţiile prevăzute la art. 12 alin. (1) şi la art. 19 alin. (1) lit. a) – c1) şi e) – k) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de motivul solicitării;
b) ori de câte ori este necesar, în condiţiile prevăzute la art. 41 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Se desemnează D.G.E.P. ca organism emitent al “Certificatului de eliberare a cărţilor electronice de identitate înmânate pentru prima dată care demonstrează atingerea ţintei din PNRR” ce se transmite Comisiei Europene.

D.G.E.P. comunică lunar Companiei Naţionale “Imprimeria Naţională” – S.A. numărul cărţilor electronice de identitate înmânate în luna precedentă pentru care se suportă contravaloarea din bugetul D.G.E.P., pe baza raportului generat din Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor.