Operaţiuni de cooperare tehnologică şi industrială în domeniile apărării şi securităţii!


OUG nr. 124/2023 prevede derularea operaţiunilor de cooperare tehnologică şi industrială în domeniile apărării şi securităţii, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal – bugetare.

Prin modificarea Ordonanței de Urgență adoptate de Guvern sunt avute în vedere, în principal, următoarele aspecte:
– Reducerea birocrației și realizarea unei structuri organizatorice moderne, flexibile conform procesului de revizuire strategică a apărării, a experienței acumulate în monitorizarea activității de compensare, a lecțiilor învățate și a bunelor practici din sfera comunitară și euroatlantică.
– Reglementarea operațiunilor de cooperare tehnologică şi industrială ca măsuri identificate pentru protejarea intereselor esențiale de securitate ale României ce urmăresc menținerea și dezvoltarea bazei tehnologice a industriei naționale de apărare și menținerii capacității operaționale aparținând Forţelor Sistemului Naţional de Apărare (FSNA).
– Elaborarea și implementarea de planuri de acțiune subsecvente și se identifică soluții focalizate în special pe cooptarea industriei românești în implementarea planului multianual de înzestrare și retehnologizarea acesteia pentru asigurarea unei reziliențe militare industriale pragmatice.