Măsuri necesare derulării activităţii societăţilor prestatoare de servicii de proiectare şi performanţă energetică


Hotărârea nr. 1329/2023 prevede aprobarea unor măsuri necesare derulării activităţii societăţilor prestatoare de servicii de proiectare şi performanţă energetică.

Hotărârea prevede elaborarea cadrului legal de reglementare a societăţilor de servicii energetice de tip ESCO, precum şi a modelului de contract-cadru de servicii, obligaţie ce revine Ministerului Energiei conform dispoziţiilor Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

Prin actul normativ, se aprobă etapele procedurii de contractare a serviciilor de proiectare şi performanță energetică la nivelul operatorilor industriali şi a unităților administrativ-teritoriale.

Prin aprobarea modelului-cadru de contract, ministerul asigură existenţa unui cadru unitar de reglementare privind contractele de performanţă energetică. Cel mai important element al acestor contracte este garanţia de economisire a energiei, legată de o rambursare totală a costurilor proiectului, provenite din aceste economii de energie.

Totodată, eliminarea obstacolelor din calea contractelor de performanţă energetică reprezintă o reformă asumată de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.