OUG nr. 119/2023 prevede reglementarea standardelor pentru instrumentele financiare ecologice dedicate sprijinirii măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice în industrie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.
OUG acordă sprijin financiar pentru activitățile economice care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice sau la adaptarea la schimbările climatice, precum și la îmbunătățirea eficienței energetice în industrie, dar şi la creșterea rezilienței.
Pentru a atinge obiectivul UE de creștere a eficienței energetice cu 32,5 % până în 2030, ar trebui să se atragă finanțare privată pentru a stimula investițiile în eficiența energetică și să se revizuiască măsurile și politicile de stimulare a eficienței energetice.
Actul normativ stabilește că Ministerul Energiei are calitatea de autoritate națională competentă pentru coordonarea aplicării regulamentelor Comisiei Europene privind etichetarea şi eficiența energetică a unor categorii de produse şi supravegherea pieței in ceea ce privește etichetarea energetică, precum și pentru aplicarea legislației specifice.