Recrutarea asistenţilor judecătorului se face prin concurs!


Legea nr. 393/2023 reglementează statutul asistentului judecătorului, a cărui activitate constituie un sprijin pentru judecători şi asigură premisele pentru îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii actului de justiţie, prin îndeplinirea oricăror atribuţii stabilite în condiţiile legii de judecători.

Asistenţii judecătorului funcţionează la curţile de apel, la tribunale, precum şi la tribunale specializate.

Potrivit legislației, recrutarea asistenţilor judecătorului se face prin concurs organizat la nivelul curţilor de apel.

Poate fi numită în funcţia de asistent al judecătorului persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu; este licenţiată în drept; nu are antecedente penale; cunoaşte limba română; este aptă, din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei; se bucură de o bună reputaţie; are o vechime de cel puţin 3 ani în funcţiile de specialitate juridică prevăzute la art. 63 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Concursul pentru numirea în funcţia de asistent al judecătorului constă în susţinerea următoarelor probe:
a) o probă practică eliminatorie de verificare a abilităţilor de operare pe calculator;
b) o probă scrisă eliminatorie de verificare a cunoştinţelor juridice, teoretice şi practice;
c) un interviu.

Candidaţii declaraţi admişi la concurs sunt verificaţi sub aspectul îndeplinirii condiţiei de a fi apt din punct de vedere psihologic pentru exercitarea funcţiei.