Metodologia privind selecţia bazată pe performanţă a unităţilor sanitare cu paturi


Ordinul nr. 4201/2023 prevede aprobarea Metodologiei privind selecţia bazată pe performanţă a unităţilor sanitare cu paturi, beneficiare ale Fondului pentru calitatea serviciilor medicale.

Metodologia de selecţie este definită cu scopul de a promova o cultură a învăţării şi îmbunătăţirii continue a unităţilor sanitare publice cu paturi, pentru a creşte nivelul de siguranţă şi satisfacţie al pacienţilor, pentru a creşte eficacitatea spitalelor, pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi siguranţa personalului medical, ceea ce implicit va genera o creştere sustenabilă a calităţii serviciilor medicale.

În prima etapă se adoptă un sistem de plată pentru date pentru a stimula implementarea măsurilor de management al performanţei şi calităţii şi pentru a colecta date de înaltă calitate.

În cea de-a doua etapă se adoptă un sistem de plată pentru performanţă pentru a recompensa unităţile sanitare publice cu paturi care demonstrează o îmbunătăţire sustenabilă a performanţei şi calităţii, cu accent pe siguranţa pacientului în timpul perioadei de monitorizare.