Se restituie contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru unii contribuabili!


Legea nr. 391/2023 prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele fizice care, în perioada 1 ianuarie – 27 decembrie 2022 inclusiv, au obţinut venituri din pensii din străinătate, pentru care termenul de declarare şi plată a obligaţiilor fiscale aferente este data de 25 mai 2023, nu datorează, nu declară şi nu plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă acestor venituri.

Așadar, se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru care persoanele fizice au depus Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal 2022, nestinsă până la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate stinsă potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.