Regulamentul privind producţia şi comercializarea materialului de reproducere a plantelor în Uniune nu respectă principiul proporţionalităţii


Senatul României constată că propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind producţia şi comercializarea materialului de reproducere a plantelor în Uniune nu respectă principiul proporţionalităţii.

Potrivit Hotărârii nr. 153/2023 se atrage atenția că armonizarea bruscă a legislaţiei privind producţia şi comercializarea materialului de reproducere a plantelor în Uniune poate crea condiţii de concurenţă inechitabile pentru anumite categorii de operatori profesionişti în întreaga Uniune.

De asemenea, se solicită Comisiei Europene clarificări cu privire la consecinţele de ordin comercial internaţional, respectiv accesul noii categorii de produse NGT1 pe pieţele terţe (echivalarea categoriilor de produse NGT1 pe aceste pieţe şi protejarea culturilor convenţionale) – având în vedere interesul României în păstrarea pieţelor tradiţionale de export de cereale din zona Orientului Mijlociu, Turcia etc.