Legea concurenței a suferit modificări!


În Monitorul Oficial nr. 1100/2023 a fost publicată OUG nr. 108/2023 pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, precum şi a altor acte normative.

Actul normativ transpune în legislația națională Directiva (UE) 1/2019 privind oferirea de mijloace autorităților de concurență din statele membre astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii și privind garantarea funcționării corespunzătoare a pieței interne.

Transpunerea în legislația internă a Directivei va fi asigurată prin modificarea și completarea corespunzătoare a Legii concurenței nr.21/1996, act normativ care conține deja prevederi privind constituirea, atribuțiile și competențele conferite autorității administrative autonome naționale în domeniul concurenței, respectiv Consiliul Concurenței, precum și procedura privind aplicarea atât a art. 101 şi 102 din TFUE, cât şi a dreptului intern care asigură aplicarea la nivel naţional a acestor prevederi.

Deciziile şi procesele – verbale ale Consiliului Concurenţei prin care se aplică amenzi sau se stabilesc taxe de autorizare constituie titluri executorii, fără vreo altă formalitate, în termen de 30 de zile de la data comunicării acestora, respectiv 15 zile în cazul proceselor – verbale.

Consiliul Concurenţei va suporta, în limita fondurilor bugetare aprobate cu această destinaţie, sumele necesare asigurării asistenţei juridice pentru membrii Plenului, inspectorii de concurenţă şi celelalte categorii de personal, în cazul în care împotriva acestora au fost formulate sesizări către organele de cercetare penală sau acţiuni în justiţie cu privire la modul de exercitare a atribuţiilor de serviciu, cu excepţia cazului în care autoritatea de concurenţă este cea care formulează o sesizare penală sau o acţiune în justiţie.

Consiliul Concurenţei întocmeşte anual un raport privind activitatea sa şi modul în care întreprinderile şi autorităţile publice respectă regulile concurenţei, potrivit prezentei legi.