Procedura de cooperare instituţională între organele de poliţie, serviciile publice de asistenţă socială şi unităţile medicale!


Ordinul nr. 3021/2023 prevede aprobarea Procedurii de cooperare instituţională între organele de poliţie, serviciile publice de asistenţă socială şi unităţile medicale pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 225 alin. (2) – (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Furnizorii de servicii medicale acordă servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate persoanelor prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi în cazul în care nu deţin cod numeric personal, dar nu mai mult de un an de zile de la data primei prezentări la oricare dintre aceştia, în condiţiile stabilite de prezenta procedură.

Persoanele prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt: copiii până la vârsta de 18 ani; toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, pentru toate serviciile medicale;
persoanele cetăţeni români, care sunt victime ale traficului de persoane.

În cazul în care persoanele prevăzute mai sus declară că s-au mai prezentat anterior în faţa unui furnizor de servicii medicale, acestora li se solicită să indice furnizorul de servicii medicale la care s-au prezentat, identitatea sub care s-au prezentat, precum şi data primei prezentări.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, CNAS, creează, administrează şi pune la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale, cu titlu gratuit, o aplicaţie informatică ce permite înregistrarea acestora în sistemul informatic unic integrat, SIUI.