Norme metodologice privind instituirea centrelor comunitare româneşti în străinătate!


Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare româneşti în străinătate au fost aprobate de Ordinul nr. 233/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 1074/2023.

Centrele comunitare româneşti în străinătate se înfiinţează, organizează şi funcţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu prezentele norme metodologice şi cu regulamentul de organizare şi funcţionare.

Centrele comunitare româneşti nu au personalitate juridică şi funcţionează în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Centrele comunitare îşi desfăşoară activitatea cu respectarea normelor dreptului internaţional şi a legislaţiei interne a statelor de reşedinţă.

Pentru o bună funcţionare, centrele comunitare româneşti în străinătate colaborează cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele unde acestea funcţionează.

Cheltuielile administrative cu personalul centrelor comunitare româneşti şi cheltuielile pentru desfăşurarea acţiunilor, proiectelor şi programelor iniţiate şi desfăşurate în cadrul acestora vor fi suportate din bugetul D.R.P., donaţii, sponsorizări sau orice alte surse legal constituite în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor legale pentru fiecare categorie de cheltuieli.