Va fi instituit cardul european pentru dizabilitate


Consiliul a convenit asupra poziției sale de negociere – abordare generală – cu privire la directiva de instituire a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

Scopul directivei este de a asigura accesul egal la condiții speciale sau la tratament preferențial, cum ar fi taxe de intrare reduse sau zero, acces prioritar, asistență și locuri de parcare rezervate pentru persoanele cu dizabilități pe durata șederilor scurte oriunde în UE. Aceasta include evenimentele culturale și recreative, facilitățile sportive și de plajă și serviciile de transport.

În plus, în conformitate cu textul asupra căruia a convenit Consiliul, statele membre pot decide să aplice aceleași măsuri pentru șederi mai lungi de trei luni, inclusiv pentru programele de mobilitate ale UE.

Autoritățile naționale vor fi răspunzătoare pentru emiterea cardurilor europene fizice și digitale pentru dizabilitate, într-un format accesibil. Cardurile vor fi recunoscute în întreaga UE ca dovadă a dizabilității.