ÎCCJ. Interpretarea unor dispoziții din Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică


Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată cu privire la interpretarea unor dispoziții din Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală.

Prin Decizia nr. 67/2023 s-a stabilit că prevederile art. 22 din Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, semnat la Chişinău la 6 iulie 1996, ratificat prin Legea nr. 177/1997, coroborate cu dispoziţiile art. 1 lit. a) şi b) şi cu cele ale art. 2 paragraful 2 din acelaşi tratat, nu sunt aplicabile cu ocazia soluţionării cererii de redobândire a cetăţeniei române de către Comisia pentru cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Prevederile art. 12 din Tratatul dintre Republica Populară Română şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste privind acordarea asistenţei juridice în cauzele civile, familiale şi penale, ratificat prin Decretul nr. 334/1958, publicat în Buletinul Oficial nr. 30 din 4 august 1958, coroborate cu cele ale art. 1 pct. 2 din acelaşi tratat, nu sunt aplicabile cu ocazia soluţionării cererii de redobândire a cetăţeniei române de către Comisia pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.