Ajutoare de urgenţă pentru familiile şi persoanele evacuate din Fâşia Gaza!


Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă ca sprijin financiar temporar pentru familiile şi persoanele cu sau fără cetăţenie română, evacuate din Fâşia Gaza şi aflate pe teritoriul României.

Potrivit Hotărârii nr. 1155/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 1065/2023, nivelul ajutoarelor de urgenţă se stabileşte astfel:
a) 2.000 lei, lunar pentru familia cu 1 până la 5 membri inclusiv, pentru cazare;
b) 3.000 lei, lunar pentru familia cu peste 5 membri, pentru cazare;
c) câte 600 lei, lunar pentru persoana singură, respectiv fiecare persoană din familie pentru asigurarea hranei, şi se cumulează cu ajutorul prevăzut la lit. a) sau b).

Ajutorul se acordă pe o perioadă de maximum 4 luni, începând cu luna decembrie 2023, dar nu mai târziu de 31 martie 2024, de la data depunerii solicitării şi numai cât timp beneficiarul ajutorului se află pe teritoriul României.

Solicitarea se depune fie în format scris la agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială locuieşte sau se află persoana singură sau familia în cauză, fie electronic în secţiunea special creată pe site-ul propriu al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, www.mmanpis.ro, ori pe adresa de e-mail [email protected].