România trebuie să transpună Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat și dreptul de a comunica după arestare


Comisia solicită României, Sloveniei și Slovaciei să transpună Directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat și dreptul de a comunica după arestare.

Această directivă urmărește să asigure accesul la un avocat încă din primele etape ale procedurilor pentru persoanele care fac obiectul unui mandat european de arestare (MEA), precum și pentru persoanele suspectate și acuzate în cadrul procedurilor penale. De asemenea, aceasta asigură că persoanele private de libertate pot informa și comunica cu persoane terțe, cum ar fi angajatorul sau membrii de familie, precum și cu autoritățile consulare.

România nu a transpus în mod corect excepțiile de la dreptul ca o persoană terță să fie informată cu privire la privarea de libertate și condițiile legale în care o persoană suspectată sau acuzată poate alege să nu își exercite dreptul de a fi asistată de un avocat.

După examinarea răspunsurilor, Comisia a stabilit că, în continuare, transpunerea nu a fost satisfăcătoare. România, Slovenia și Slovacia au la dispoziție două luni pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie.

În cazul unui răspuns nesatisfăcător, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.