Schemă de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile


Ordinul nr. 493/2023 prevede modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 70/2023 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare.

Se prevede că la momentul contractării, solicitanţii trebuie să fie autorizaţi şi pentru activitatea privind producerea de energie electrică, în condiţiile legislaţiei în vigoare, respectiv activitatea privind producerea de energie electrică aferentă diviziunii 35: «Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat», clasa CAEN 3511 – Producţia de energie electrică, după caz.

Nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacităţi mai vechi de producere energie electrică din sursele regenerabile proiectele care sunt propuse pentru a extinde capacităţi existente de producere a energiei electrice din sursele regenerabile şi nici proiectele care nu au prevăzut un autoconsum de minimum 70% din energia electrică produsă prin capacitatea nou – instalată.