Sistemul de sancţiuni aplicabil intervenţiilor şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic


Ordinul nr. 483/2023 prevede aprobarea sistemului de sancţiuni aplicabil intervenţiilor şi ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2023.

Sancţiunile se aplică tuturor fermierilor beneficiari ai plăţilor directe din Fondul european de garantare agricolă şi beneficiari ai ajutoarelor naţionale tranzitorii, denumite în continuare FEGA şi BN, acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), începând cu anul de cerere 2023, pentru care se constată neconformităţi în urma controalelor.

Se prevede că în cazul în care suprafaţa determinată este mai mare decât suprafaţa declarată în cererea de sprijin/grup de plată, nu se aplică nicio penalizare, iar plata se calculează pentru suprafaţa declarată.

Dacă beneficiarul care a depus cererea de plată a fost selectat pentru controlul pe teren nu permite inspectarea fermei, acestuia nu i se va acorda nicio plată pentru anul de cerere.

Menționăm că fermierul nu va fi respins de la plată şi nici nu va fi sancţionat în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale, dacă a prezentat documente justificative în acest sens, conform legislaţiei în vigoare.