A fost ratificat Acordul la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud – Est!


Acordul dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud – Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018 a fost ratificat prin Legea nr. 339/2023.

În plus se autorizează punctele naţionale de contact desemnate de celelalte părţi la Acord să efectueze căutări şi comparări automate ale datelor de referinţă ADN din SNDGJ şi să efectueze căutări şi comparări automate ale datelor dactiloscopice din sistemul AFIS naţional.

Pentru desfăşurarea activităţilor de prevenire, descoperire şi combatere a infracţiunilor, precum şi pentru acordarea asistenţei în identificarea persoanelor dispărute şi a rămăşiţelor umane neidentificate, în cazuri individuale, Institutul Naţional de Criminalistică caută şi compară automat, potrivit legislaţiei române, prin intermediul SNDGJ şi al sistemului AFIS naţional, datele ADN şi datele dactiloscopice proprii cu datele de referinţă ADN şi datele dactiloscopice aflate în sistemele de identificare ale celorlalte părţi la Acord la care are acces automat.

Accesul automat la sistemul AFIS naţional, la SNDGJ, precum şi la aplicaţia software a Sistemului european de informaţii privind vehiculele şi permisele de conducere – EUCARIS este asigurat 24 de ore din 24, 7 zile din 7.