Termenul de restructurare a centrelor rezidențiale a fost prelungit!


OUG nr. 94/2023 prevede modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2021 pentru modificarea unor acte normative, precum şi reglementarea unor măsuri în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Guvernul a aprobat prelungirea, până la data de 1 ianuarie 2025, a acțiunilor cuprinse în planurile de restructurare ale serviciilor sociale rezidențiale a căror capacitate este mai mare de 50 de locuri, pentru a asigura tranziția persoanelor cu handicap beneficiare de servicii sociale în instituții rezidențiale de tip vechi, în alternative de tip familiar sau rezidențial nou-înființate.

Potrivit noutăților, se asigură astfel tranziția în serviciile sociale rezidențiale publice de capacitate redusă situate în comunitate, precum și prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități care trăiesc în situații de risc în comunitate.

Totodată, s-a decis că începând cu data de 1 ianuarie 2025, finanțarea de la bugetul de stat a centrelor rezidențiale a căror capacitate este mai mare de 50 de locuri și pentru care nu au fost implementate planurile de restructurare aprobate să se asigure exclusiv din bugetul județului, respectiv al sectorului municipiului București.

Prelungirea în regim de urgență a termenului de restructurare a centrelor rezidențiale cu capacitatea mai mare de 50 de locuri este necesară având în vedere nevoia unificării termenului de finalizare a procesului de restructurare a serviciilor sociale rezidențiale cu capacitate mai mare de 50 de locuri destinate persoanelor adulte cu handicap cu cel al implementării proiectelor prevăzute în Programele de Interes Național în domeniul protecției şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, al căror termen de implementare a fost stabilit la 31 decembrie 2024, conform HG nr. 580/2023.