România are o nouă strategie națională de vaccinare!


România are o nouă strategie națională de vaccinare pentru perioada 2023-2030, aprobată prin Hotărârea nr. 1006/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 966/2023.

Documentul urmărește creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării și accesul la servicii de sănătate, inclusiv la medicamente și vaccinuri esențiale.

Strategia de vaccinare nu impune obligativitate, însă oferă dreptul tuturor, mai ales bolnavilor cronici să se vaccineze gratuit, dacă doresc. De altfel, Ministerul Sănătății a făcut pași importanți pentru creșterea accesului la vaccinare prin compensarea vaccinurilor.

Cele mai importante obiective ale strategiei sunt reprezentate de creșterea cunoașterii şi încrederii în vaccinarea anti-HPV, asigurarea accesului la vaccinare pentru cei cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, asigurarea continuităţii programului de vaccinare în timpul situaţiilor de urgenţă prin detectarea precoce şi răspunsul rapid în cazul focarelor cauzate de boli infecţioase prevenibile prin vaccinare, creşterea capacităţii de supraveghere a acestora, comunicare corectă pentru creșterea încrederii populaţiei în beneficiile vaccinării, implementarea de campanii naţionale şi locale de educaţie pentru sănătate privind vaccinarea şi bolile prevenibile prin vaccinare, acces universal la servicii de sănătate, inclusiv accesul la medicamente şi vaccinuri esenţiale, sigure, eficace, la preţuri accesibile pentru toţi.

Prin implementarea prezentei strategii se urmărește creșterea cererii/acceptanței pentru vaccinare a populației, o acoperire vaccinală peste 90% la toate vaccinurile incluse în programul național de vaccinare, dar și o acoperire vaccinală de 70% pentru vaccinarea de-a lungul vieții la grupele la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare