A fost reglementat cadrul legal pentru plățile cuvenite fermierilor români din fonduri europene


Cadrul legal pentru plățile cuvenite fermierilor români din fonduri europene și pentru sprijinirea pieței agricole a fost aprobat de Guvern.

OUG nr. 85/2023 prevede gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2023 – 2027 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării.

Prin ordonanța de urgență se asigură cadrul financiar general și mecanismul pentru gestionarea asistenței financiare nerambursabile alocate României din FEADR și respectiv FEGA, în perioada de programare 2021-2027.

Din aceste fonduri, doar pentru anul 2023, au fost prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii 10,846 miliarde de lei credite de angajament și 8,85 miliarde de lei credite bugetare.

De asemenea, noutățile stabilesc mecanismul și pentru acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Prin actul normativ aprobat de Guvern se asigură inclusiv cadrul legal pentru plata a peste 1 miliard de euro sub forma avansurilor din campania de plăți derulată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2023. De prevederile actului normativ beneficiază doar pe Pilonul I al PS PAC 2021-2027 circa 800.000 fermieri.