Ce prevede proiectul Legii privind recuperarea marilor averi care nu pot fi justificate?


Proiectul Legii privind recuperarea către bugetul de stat a marilor averi care nu pot fi justificate prin venituri legale a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 932/2023.

Prin mare avere se înţelege totalitatea drepturilor patrimoniale ale unei persoane fizice a căror valoare depăşeşte 1 mil. euro, conform formularului de declaraţie pe propria răspundere prevăzut în normele metodologice emise de către Ministerul Finanţelor Publice.

Se prevede că se înfiinţează în cadrul Ministerului Finanţelor Publice departamentul de verificare a marilor averi în cadrul direcţiilor regionale antifraudă fiscală.

Direcţia regională antifraudă fiscală va iniţia o acţiune prealabilă ca urmare a sesizărilor primite de la cetăţeni, instituţii specializate, precum şi din oficiu, pe baza unor corelări cu documente doveditoare.

Atenție! Sesizările primite de la cetăţeni vor fi examinate numai dacă sunt scrise şi semnate.

În cazul deschiderii activităţii de verificare din cadrul Direcţiei regionale antifraudă fiscală, aceasta în colaborare cu instituţiile abilitate au acces la toate informaţiile pe care le consideră utile şi pertinente în soluţionarea cauzei.

Însă în cazul în care se rețin anumite fapte, Comisia va trimite cauza spre soluţionare curţii de apel în raza căreia domiciliază persoana a cărei avere este supusă verificării, dacă constată o vădită disproporţie între averea dobândită dintre averea dobândită şi veniturile licite mai mare de 10%.

Dacă instanța constată că dobândirea unor bunuri determinate sau a unei cote – părţi dintr-un bun nu este justificată de dobândirea licită a acelor bunuri, curtea de apel va hotărî confiscarea diferenţei din averea considerată ca dobândită ilicit.